آموزش بهترین روش مهارت کنترل خشم در نوجوانان+ دلایل و نقش والدین

آموزش بهترین روش مهارت کنترل خشم در نوجوانان+ دلایل و نقش والدین

زمان مورد نیاز برای مطالعه ۱ دقیقه

درحالی‌که اکثر نوجوانان با گذشت زمان یاد می‌گیرند که عصبانیت خود را کنترل کنند، ممکن است برخی از آن‌ها، به دلیل مشکلات زمینه‌ای مانند اضطراب، افسردگی و سایر مسائل رایج سلامت روان، همچنان در مدیریت عصبانیت با مشکل مواجه شوند. با آموزش مهارت کنترل خشم در نوجوانان، می‌توان به آن‌ها در ساختن آینده‌ای سالم و […]

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 21 / 03 / 1403

توضیحات

درحالی‌که اکثر نوجوانان با گذشت زمان یاد می‌گیرند که عصبانیت خود را کنترل کنند، ممکن است برخی از آن‌ها، به دلیل مشکلات زمینه‌ای مانند اضطراب، افسردگی و سایر مسائل رایج سلامت روان، همچنان در مدیریت عصبانیت با مشکل مواجه شوند. با آموزش مهارت کنترل خشم در نوجوانان، می‌توان به آن‌ها در ساختن آینده‌ای سالم و موفق یاری رساند.

اهمیت یادگیری مهارت کنترل خشم در نوجوانان

مهارت کنترل خشم در نوجوانان1

دوران نوجوانی، دورانی از تغییرات و تحولات عظیم در ابعاد مختلف زندگی افراد است. در این دوران، نوجوانان با چالش‌های متعددی از جمله تغییرات هورمونی، فشارهای تحصیلی، انتظارات اجتماعی و هویت‌یابی روبرو می‌شوند. یکی از پیامدهای این چالش‌ها، می‌تواند بروز خشم و پرخاشگری در نوجوانان باشد. آموزش مهارت کنترل خشم به نوجوانان، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

دلایل خشم و عصبانیت در نوجوانان

گاهی اوقات، در پس عصبانیت ظاهری یک نوجوان، در واقع مسئله دیگری پنهان است. عصبانیت، احساس منفی به‌شمار می‌رود که می‌تواند به‌صورت بیرونی ابراز شود و همین امر، تحمل آن را نسبت به برخی احساسات منفی مانند اضطراب یا افسردگی آسان‌تر می‌کند. با آموزش مهارت کنترل خشم در دانش آموزان، آن‌ها در کلاس درس و محیط مدرسه، یادگیرنده‌ای متمرکزتر، هم‌کلاسی‌هایی بهتر و شهروندانی مسئولیت‌پذیر خواهند بود. چند دلیل برای عصبانیت زیاد نوجوانان وجود دارد:

تغییرات شیمیایی بدن

اگرچه نمی‌توان عصبانیت نوجوانان را تحت تاثیر هورمون‌ها درنظر گرفت؛ اما، در دوران نوجوانی بدن با تغییرات فیزیکی زیادی روبرو است که بر شدت احساسات، از جمله خشم، تاثیر می‌گذارد. نوسانات شدید هورمون‌های کلیدی در بدن نوجوانان، می‌تواند منجر به عدم تعادل در اخلاق و احساسات آن‌ها شود.

رشد مغز

مهم‌ترین دلیل عصبانیت در نوجوانی، احتمالا به‌علت رشد مغز است. درحالی‌که، احساسات نوجوانان قوی و شدید محسوب می‌شوند، مغز آن‌ها همچنان در حال تکامل است. بخشی از مغز که واکنش‌های احساسی را کنترل می‌کند (آمیگدال)، به‌طور کامل رشد کرده است؛ درحالی‌که نواحی مغز که کنترل تفکر منطقی و درنظرگرفتن دیدگاه دیگران را بر عهده دارند تا بعد از ۲۰ سالگی به‌طور کامل رشد نمی‌کنند.

رشد شناختی

مغز نوجوان، برای تجربه خشم بیشتر از سایر مراحل رشد آماده است. در این سن، مغز نوجوان هم به‌درستی و نادرستی مسائل حساسیت پیدا کرده و هم همچنان خودمحور است؛ توانایی درک دیدگاه دیگران را ندارد و همه چیز را سیاه‌وسفید می‌بیند. این ترکیب از رشد شناختی، می‌تواند منجر به این شود که نوجوانان هر مسئله‌ای را از دید خودمحور آن‌چه در حال حاضر می‌خواهند، ببینند و در نتیجه حساسیت آن‌ها، نسبت به بی‌عدالتی‌ها یا خواسته‌های غیرمنطقی افزایش می‌یابد.

جستجوی استقلال

نوجوانان در این مرحله از زندگی، دیگر کودک نیستند؛ اما، هنوز به‌طور کامل در دنیای بزرگسالان نیز پذیرفته نشده‌اند. انتظارات اجتماعی از آن‌ها (معدل، شغل، رفتار)، ممکن است سریع‌تر از آزادی‌های اعطا شده افزایش یابد. آن‌ها احساس می‌کنند که به‌طور فزاینده‌ای برای تصمیم‌گیری در رابطه با زندگی خود آماده هستند؛ اما، هنوز اختیار این کار به آن‌ها داده نشده است.

۷ تکنیک برای آموزش مهارت کنترل خشم در نوجوانان

مهارت کنترل خشم در نوجوانان2

اگر اغلب احساس عصبانیت می‌کنید و برای کنترل احساسات خود مشکل دارید، این تکنیک‌های مدیریت عصبانیت، ممکن است برای شما مفید باشند. در عصبانیت بعدی خود، سعی کنید از یکی از این تکنیک‌ها کمک بگیرید. اگر این تکنیک به شما کمک کرد تا آرام بمانید و خشم خود را کنترل کنید، این نکته را در نظر بگیرید که می‌توانید آن را به‌عنوان ابزاری در زمان عصبانیت به‌کار ببرید، به‌خاطر بسپارید. بهترین دبیرستان دوره اول پسرانه منطقه 6، هفت تکنیک آموزش مهارت کنترل خشم به نوجوانان را پیشنهاد می‌کند:

عصبانیت خود را تحلیل کنید

یک راهکار برای مهارت کنترل خشم در دانش آموزان، این است که با دقایقی صرف وقت، بفهمید چه احساسی دارید. اخیرا غذا خورده‌اید؟ آیا دیشب خواب خوبی داشتید؟ نگران امتحان پیش روی خود هستید؟ اگر احساس عصبانیت می‌کنید، آیا این موقعیت فقط برای شما آزاردهنده است یا از خشم پر شده‌اید؟ شناسایی احساس واقعی‌، می‌تواند به شما یاری برساند تا بدانید برای کمک به خود چه کاری باید انجام دهید.

احساسات خود را به طور واضح و مستقیم بیان کنید

یادگیری دفاع از خود و احساساتتان، مهارتی ضروری در زندگی است. این مهارت، به شما یاری می‌رساند تا نیازها و خواسته‌های خود را به‌طور واضح و بدون توسل به پرخاشگری یا بی‌ادبی بیان کنید. انتخاب کلمات مناسب برای بیان دقیق هدف خود، همیشه آسان نیست. با تمرین و ممارست، می‌توانید مهارت بیان قاطعانه خود را ارتقا دهید. اگر در لحظه مناسب، کلمات مناسب به ذهنتان نمی‌رسد، می‌توانید ابتدا افکار خود را بنویسید یا از قبل با خودتان در خلوت صحبت کنید.

تکنیک‌های آرام‌سازی را تمرین کنید

اگر عصبانیت باعث می‌شود مشت‌هایتان را گره کنید؛ دندان‌هایتان را روی‌هم فشار دهید و عضلاتتان را منقبض کنید، باید راهی برای آرامش فیزیکی بیابید. هنگامی که آرام شوید، کنترل بیشتری بر احساسات خود خواهید داشت. از روش‌های مختلفی می‌توان برای انجام این کار استفاده کرد. یکی از تمرینات برای یادگیری مهارت کنترل خشم در دانش آموزان، مدیتیشن است. یوگا، آرام‌سازی تدریجی عضلات و تصویرسازی هدایت‌شده، روش‌های دیگری هستند که می‌توانید برای یادگیری نحوه آرامش بدن و تمرکز افکار خود بیاموزید.

ورزش کنید

چرا ورزش در این لیست از تکنیک‌های مدیریت عصبانیت گنجانده شده است؟ آیا تابه‌حال متوجه شده‌اید که بعد از یک تمرین خوب چقدر از نظر احساسی آرام و سرحال هستید؟ فعالیت بدنی، منجر به آزاد شدن اندورفین در بدن می‌شود که هورمون‌های شادی نام دارند. ورزش روزانه، به سلامت شما از نظر جسمی و روحی می‌انجامد. متوجه خواهید شد که خلق‌وخوی شما بیشتر ثابت می‌ماند؛ بهتر می‌خوابید و سطح اضطراب پایین‌تری دارید. همه این موارد، می‌تواند عصبانیت و تحریک‌پذیری را کاهش دهد.

دفترچه خاطرات تهیه کنید

نوشتن احساساتتان، می‌تواند به شما یاری برساند به عقب برگردید و الگوها را در طول زمان شناسایی کنید. تاریخ و زمان عصبانی شدن و احساسات خود را بنویسید. بعد از چند هفته، به عقب برگردید و ببینید آیا زمان یا موقعیت‌هایی وجود دارد که باعث عصبانیت شما شود. اگر اوایل صبح بسیار تحریک‌پذیر هستید، ممکن است به‌اندازه کافی نخوابیده باشید یا به روال بیدارشدن از خواب خوشایندتر نیاز داشته باشید.

مهارت کنترل خشم در نوجوانان3

به موسیقی گوش کنید

احتمالا موسیقی موردعلاقه‌ای دارید که یاری‌رسان کسب آرامش شما است یا باعث می‌شود برای ورزش یا گذراندن یک جلسه مطالعه سخت انگیزه پیدا کنید. به دنبال موسیقی باشید که به شما کمک کند در عصبانیت نیز احساس بهتری داشته باشید. این امر، می‌تواند موسیقی راک، موسیقی کانتری یا حتی موسیقی کلاسیک آرامش‌بخش باشد.

بدانید چه زمانی باید کمک بگیرید

گاهی اوقات، عصبانیت فراتر از حد طبیعی است. اگر در اغلب مواقع احساس عصبانیت می‌کنید، ممکن است با مشکل مدیریت عصبانیت رو‌به‌رو باشید. همچنین، اگر به‌طور پرخاشگرانه یا خشونت‌آمیز عمل می‌کنید، این نشانه‌ای واضح از نیاز به کمک برای کنترل خشمتان است. درخواست کمک هیچ ایرادی ندارد؛ مدیریت خشم، مهارتی است که همه انسان‌ها، اعم از بزرگسالان و کودکان، باید آن را یاد بگیرند و در آن تمرین کنند.

نقش والدین در تقویت مهارت کنترل خشم در نوجوانان

دوران نوجوانی، با نوسانات خلقی شدید همراه است و عصبانیت یکی از احساسات رایجی به‌شمار می‌رود که نوجوانان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. والدین، نقش مهمی در کمک به فرزندان نوجوان خود برای مدیریت خشم دارند. با آموزش مهارت کنترل خشم به نوجوانان، کمک کنید تا بفهمند چه چیزی باعث عصبانیت آن‌ها می‌شود. درک ریشه عصبانیت، می‌تواند به نوجوان شما در انتخاب استراتژی‌های مقابله‌ای مناسب یاری برساند.

جمع‌بندی

دوران نوجوانی، دوره‌ای پرمخاطره و چالش‌برانگیز محسوب می‌شود که با تغییرات جسمانی، عاطفی و شناختی متعددی همراه است. یکی از پیامدهای این تغییرات، می‌تواند بروز خشم و پرخاشگری در نوجوانان باشد. یادگیری مهارت کنترل خشم در نوجوانان، از اهمیت حیاتی برخوردار است. این مهارت‌ها به آن‌ها یاری می‌رساند تا روابط سالم‌تری با دیگران برقرار کنند.

مهارت کنترل خشم در نوجوانان5

سوالات متداول

۱. چرا نوجوانان به‌راحتی عصبانی می‌شوند؟

نوجوانان، به دلایل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، رشد مغز که هنوز کامل نشده است، فشارهای تحصیلی، انتظارات اجتماعی و مشکلات در برقراری ارتباط، بیشتر در معرض احساس عصبانیت قرار دارند.

۲. چرا یادگیری مهارت کنترل خشم برای نوجوانان مهم است؟

یادگیری مهارت‌های کنترل خشم، به نوجوانان یاری می‌رساند تا به‌طور موثرتری به مدیریت احساسات خود بپردازند؛ روابط سالم‌تری با دیگران برقرار کنند و تصمیمات بهتری بگیرند.

۳. چگونه می‌توان به نوجوانان در یادگیری مهارت کنترل خشم کمک کرد؟

والدین، مربیان و مشاوران، می‌توانند با آموزش‌هایی مانند شناسایی علائم خشم، تمرین تکنیک‌های آرام‌سازی، آموزش حل مسئله، به نوجوانان در یادگیری مهارت‌های کنترل خشم کمک کنند.

مقالات مرتبط

معرفی انواع کلاس های تابستانی برای نوجوانان و جوانان

انواع کلاس های تابستانی برای نوجوانان، می‌توانند فرصتی ارزشمند برای رشد و پیشرفت آن‌ها باشند. با انتخاب درست کلاس‌های مناسب و با درنظرگرفتن علایق و نیازهای دانش‌آموزان، می‌توان از فواید این کلاس‌ها بهره‌مند شد و از معایب آن‌ها جلوگیری کرد. معرفی بهترین کلاس‌های تابستانی آموزشی برای نوجوانان شاید سوال شما این است که بهترین کلاس […]
30 / 03 / 1403

علائم بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس در پسران، پدیده‌ای است که می‌تواند پیچیدگی‌های فراوانی برای فرد و خانواده‌اش ایجاد کند. این امر، ممکن است به دلایل فیزیولوژیکی، روانشناختی یا محیطی رخ دهد و نیازمند بررسی و مداخله‌های متعددی باشد. در این بخش، به عوامل و علائم بلوغ زودرس در پسران، تاثیرات آن بر رشد و توسعه فردی و راهکارهای […]
29 / 03 / 1403

مدیریت زمان در درس خواندن+ روش اصولی و نکات

در دنیای پرمشغله امروز، مدیریت زمان مهارتی حیاتی برای موفقیت در تحصیل محسوب می‌شود. دانش‌آموزان، دانشجویان و حتی افراد شاغل برای انجام تکالیف، مطالعه دروس و آماده‌شدن برای امتحانات به برنامه‌ریزی و نظم نیاز دارند. این مقاله، به شما کمک می‌کند تا با روش‌های اصولی مدیریت زمان در درس خواندن آشنا شوید و با استفاده […]
22 / 03 / 1403